home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Holandija

Holandska vlada razmatra mogućnost spuštanja ograničenja brzine na autoputevima širom zemlje s dosadašnjih 130 km/h na tek 100 km/h. Razlog?

Smanjenje emisije izduvnih gasova, ističe njihov premijer Mark Rutte. Prema izveštaju televizijske kuće NOS, ova mera će stupiti na snagu već 2020. godine, prenosi Jutarnji.hr.

Ipak, BBC navodi da će staro ograničenje od 130 km/h važiti po noći, što znači da svi oni koji voze između 19 sati i 6 sati ujutro mogu da voze 130 km/h bez bojazni od kazne.

„Srećan sam da smo uspeli da zajedno pronađemo rešenje”, izjavio je Rutte novinarima i zagonetno dodao da je reč o kratkoročnom rešenju, a nama odmah na pamet pada stroga odredba vezana uz zabranu svih modela osim električara u centru Amsterdama.

Podsetimo, gradsko veće u Amsterdamu je odlučilo da zabrani ne samo dizelaše, već i benzince na svojim ulicama, a plan je da se s ovom merom počne 2030. godine. Naravno, mnogi nisu oduševljeni tom merom budući da ni Holanđanima kupovina novog automobila nije jednostavan i finansijski bezbolan proces, a električni modeli su pritom i osetno skuplji od „običnih” benzinaca i dizelaša.

A sigurni smo da će biti i nezadovoljnih s odlukom o ograničavanju brzine na 100 km/h čime će Holandija postati jedna od najstrožih zemalja u EU po pitanju samog ograničenja, budući da većina zemalja ima postavljeno ograničenje od 130 km/h.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Getty imagesčitanja : 357Komentari