home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lista najpouzdanijih

Postoje brojna istraživanja koja na bazi iskustva vlasnika, ali i servisnih statistika rezultiraju listom pouzdanosti pojedinih modela, a potom i marki vozila. A na tim listama redovno su u vrhu japanske i korejske marke uz nešto nemačkog začina, piše Index.hr.

Dno je gotovo uvek bilo u znaku britanskih i italijanskih marki. I da, ovde svakako treba razlikovati istraživanja pouzdanosti od onog zadovoljstva vlasnika, kao i da li se radi o novim ili polovnim automobilima.

Šta kaže Consumer Reports?

U ovogodišnjem izdanju istraživanja pouzdanosti oglasio se i Consumer Reports sa svojom listom u okviru Annual Auto Reliability Survey. Ona pokazuje tradicionalno visoko pozicionirane japanske brendove kao što su Lexus, Mazda i Toyota.

Takođe, primetno je da su se i neki tzv. fenjeraši popravili, prvenstveno zbog redizajna, pa su se tako popeli Mini, Chrysler i ostali. Još jedan dokaz podizanja kvaliteta proizvoda kroz redizajne.

Izuzetak su Volkswagenovi Atlas i Tiguan koji su ostali jednako problematični kao i 2018. godine kada su lansirani, ističu u CR-u. Isto važi i za Acuru koja je zabeležila rekordan pad na godišnjem nivou, i to od čak devet mesta.

Zanimljivo, pali su i nemački ponosi, Audi i BMW, a pohvaliti se ne može ni Subaru. Novi A6, X5 i Forester su oborili rezultate pomenutih marki. Zanimljivo, u grupu problematičnih ulazi i novi BMW serije 3, pa i Audi Q8.

Recimo i da su zbog manjka modela iz istraživanja izostavljeni Fiat, Jaguar, Land Rover, Maserati i Ram, sve odreda kandidati za začelje.

Popravak Tesle

Teslu je CR oduvek kritikovao zbog manjkave pouzdanosti. Svi modeli su u prošlosti kotirali dosta nisko. Sada su se popravili i stigli do klasifikacije "preporučljivi“, posebno Model 3 i Model S. Ali Tesla je još uvek nisko, na 23. od ukupno 30 mesta.

Japanci su predvodnici

S prosečnim rezultatom od 81 bodova (od mogućih 100) na vrhu je Lexus. Slede ga Mazda i Toyota sa 77 bodova, a onda su tu još Porsche (75) i Genesis (71), koji zaokružuju top 5.

Na samom dnu je luksuzni američki brend. Cadillac je s 23 osvojena boda lošiji i od Alfa Romea (27), Acure (29), pa i Volkswagena (33). Da, VW je pao za devet mesta, pa se našao na dnu liste. A problemi su vezani uz elektroniku, opremu i sistem goriva.

A gledano po modelima, najgori od najgorih su ipak domaći. To su Chevrolet Colorado sa 4 i Chevrolet Camaro s tek 5 bodova.

Izvor: Index.hr

Foto: Consumer Reportsčitanja : 905Komentari