home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Chevrolet Niva

Ruski AvtoVAZ je potpisao ugovor s General Motorsom o otkupu 50-procentnog učešća američkog koncerna u zajedničkoj firmi GM-AVTOVAZ Togliatti koja od 2002. godine proizvodi terenac Chevrolet Niva, prenosi Radiosarajevo.ba.

Dosadašnja "joint-venture" kompanija postaće 100-procentno vlasništvo AvtoVAZ Grupe, pri čemu strane nisu otkrile finansijske detalje transakcije. Prema ugovoru, fabrika u vlasništvu zajedničkog preduzeća će neko vreme nastaviti da proizvodi i prodaje terenac Niva sa značkom Chevrolet, a u budućnosti će se model praviti pod markom Lada.

To znači da se na tržište vraća terenac kultnog imena Lada Niva! Objašnjenje za manje upućene: Chevrolet Nivu je razvio AvtoVAZ kao zamenu za kod nas poznatu Ladu Nivu. Finansijska kriza u Rusiji 1998. godine nije dozvolila AvtoVAZ-u da samostalno završi i proizvodi novi model pa je 2002. formirana zajednička kompanija s General Motorsom. Jedan od detalja ugovora o saradnji najvećeg ruskog i američkog automobilskog proizvođača je bilo pravo nove firme da koristi legendarno ime Niva, dok je dotadašnja "carica tajgi", kod nas popularna Lada Niva, preimenovana u Ladu 4x4.

Chevrolet Niva

Chevrolet Niva je dosta popularna u Rusiji i zemljama bivšeg SSSR-a jer je zadržala vrhunske off-road karakteristike originalne Nive, a ponudila lepšu optiku i značajno bolje ponašanje na asfaltiranim putevima.

Chevrolet Niva

Automobil dužine 4,048 metara je u najvećoj meri preuzeo tehniku originalne Nive (Lada 4x4): 1,7 litarski benzinac (80 KS) prenosi snagu na sva četiri točka, deo pogonskog sistema je centralna blokada diferencijala. Bazna verzija u Rusiji košta 687 hiljada rubalja, odnosno oko 9.750 evra.

Sporazum AvtoVAZ-a i General Motorsa ne bi trebalo da donese nikakve promene za zaposlene, baš kao što postojeći ugovori s dobavljačima i zastupnicima ostaju nepromenjeni, bar tokom prelaznog perioda.

"Zahvalan sam našim partnerima iz GM-a na 18 godina plodne saradnje. Prema ugovoru, AvtoVAZ će dobiti drugi klasični terenac u liniji automobila. Niva će nadopuniti legendarnu Ladu 4x4 i podržati daljnji razvoj AvtoVAZ-a. Istorijski gledano, proizvodni procesi zajedničkog ulaganja su duboko povezani s glavnim sedištem AvtoVAZ-a u Togliattiju. Srdačno pozdravljam sve zaposlene u GM-AVTOVAZ-u, koji sada postaju deo grupe AvtoVAZ", rekao je Yves Karakatzanis, predsednik i izvršni direktor kompanije AvtoVAZ.

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 3284Komentari