home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Volkswagen ID.3

Nemačka bi zbog preusmeravanja na električna vozila do 2030. godine mogla da izgubi oko 410 hiljada radnih mesta, objavio je dnevnik Handelsblatt, pozivajući se na izjave savetnika nemačke vlade.

Samo u proizvodnji motora i menjača ugroženo je 88 hiljada radnih mesta, objavio je taj list, pozivajući se na izveštaj Nacionalne platforme za mobilnost u budućnosti (NPM).

Motori električnih automobila imaju manje delova i zahtevaju manje održavanja od motora s unutrašnjim sagorevanjem i to će rezultirati otpuštanjima, navodi ugledni ekonomski list.

Proizvodnja vozila biće dodatno automatizovana i neće biti dovoljna da se zadrži sadašnji broj radnih mesta, citira Handelsblatt reči predsednika NPM-a Henninga Kagermanna.

U 2018. broj zaposlenih u automobilskoj industriji u Nemačkoj se popeo na 834.000, najviši nivo od 1991. godine.

Iz najvećeg nemačkog udruženja automobilske industrije (VDA), koje je u decembru upozorilo na daljnja ukidanja radnih mesta u 2020. zbog pada globalne prodaje, ističu da se procene NPM-a baziraju na "nerealnom ekstremnom scenariju", prenosi Handelsblatt, pozivajući se na izjave službenika u VDA-u.

Nemačka automobilska industrija, važan pokretač rasta najveće evropske privrede, intenzivira planove o uvođenju električnih vozila pod pritiskom nastojanja Evropske unije (EU) da dodatno smanji emisije CO2, podseća Reuters. 

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 361Komentari