home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Merkel

Vlada kancelarke Angele Merkel je odlučila da pripremi mere kako bi pomogla bolesniku koji zapošljava stotine hiljada ljudi u Nemačkoj – automobilskim proizvođačima i pratećoj industriji delova, piše Revija Hak.

U planu su subvencije plata po uzoru na mere koje su sprovedene tokom ekonomske krize 2008. godine, samo će se sada unapred ciljati specifični proizvodni sektori koji su na ivici krize. To se pre svega odnosni na radnike koji bi se prekvalifikovali, kako kaže ministar rada Hubertus Heil u intervjuu za Bloomberg.

Razlozi? Pet hiljada, deset hiljada, četiri hiljade – nedeljeno se piše da nemački proizvođači automobila planiraju da otpuste deo radnika. Digitalizacija, moderni tehnološki procesi, ali i orijentisanost na električne automobile, koji zahtevaju manje radne snage, razlog su zbog kojih dolaze takve najave. Profit je sve manji, mora da se ulaže u nove platforme i električne i autonomne automobile (s upitnim povratkom ulaganja, odnosno profitom), ulagači su sve nestrpljiviji, a sve će platiti radnici. Uprkos sjajnom limu i lepim proizvodima, nemačka automobilska industrija pamti i bolje dane.

Izvor: Revijahak.hr / Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 410Komentari