home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Sierra RS500 Cosworth

Sierra RS Cosworth je sama po sebi kultni model, ali ako je reč o prototipu, tada će mnogi reći da je reč o "svetom gralu".

Naime, jedan od tek četiri fabrička prototipa Sierre RS500 Coswortha s brojem šasije #003 uskoro će biti ponuđen na aukciji, piše Jutarnji.hr. Mnogi kolekcionari brzih Fordova i ekskluzivnih Youngtimera će se složiti: to je prilika koja se pruža jednom u životu!

Ford Sierra RS500 Cosworth

Zanimljivo je to da je pravo čudo da ovaj automobil postoji i danas jer prototipovi često nakon faze istraživanja, raznih podešavanja i razvoja uglavnom uopšte ne prežive "u komadu", ali nekako su sva četiri primerka ostala u Fordu i nakon testiranja.

Kod #003 primerka inženjeri Forda su konkretno testirali i dorađivali turbopunjač, interkuler i motor za potrebe homologacije, iznad "standardne" Sierre RS Cosworth, a čak je i prikazan u zvaničnoj dokumentaciji FISA-e.

Ford je u seriju pustio samo 5545 Sierra RS Cosworth od kojih je tek 500 s trake izašlo s oznakom RS500 kako bi se homologirao bolid Grupe A šampionata turističkih automobila.

Reč je o evoluiranom RS Cosworthu koji su se pravili ručno, s pojačanim 2,0 litarskim benzincem od 227 KS i 227 Nm, a kome su dodati veći Garrett AiResearch T04 turbo punjač kao i veći interkuler. Stavljene su i kapacitetnije kočnice, a u odnosu na standardni RS Cosworth, neke promene je doživeo i aerodinamički paket spojlera.

Nažalost, konkretni primerak ispod poklopca nema originalni motor iz prve ugradnje, ali ima identičan, izvađen iz primerka #010 koji je prošao kuru podizanja snage u Eggenberger Motorsportu.

Uz auto dolaze kompletno evidentirana istorija servisa, računi za ugrađene rezervne delove, knjiga s uputstvima za upotrebu i kopija dokumenata FISA-e.

Sigurni smo da će najveći fanovi brzih Fordova iz 1980-ih baciti pogled prema aukciji Race Retro Classic & Competition na Silverstoneu 22. februara, gde će se ponuditi ovaj posebni Cossie, a veruje se da bi mogao da postigne cenu od najmanje 70 do 80 hiljada evra.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: Silverstone Auctionsčitanja : 233Komentari