home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Pumpa gorivo

Cene nafte od početka godine niže su najmanje za 20 posto. To se odražava i na cene na našim pumpama pa od prošle sedmice naftni derivati pojeftinjuju, prenosi RTS.

Cene nafte padaju već šestu sedmicu. Od prošle nedelje gorivo pojeftinjuje i na domaćim pumpama. Derivati su jeftiniji do četiri dinara.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović je rekao da  globalno tržište utiče i na srpsko i da je zbog toga pad cena goriva očekivan. Međutim, kaže Mićović, 55 odsto maloprodajne cene goriva čine državna zahvatanja, i stoga se svi ti uticaji odnose samo na 45 odsto cene. Sada su naftne kompanije reagovale jer su njihovi troškovi manji.

Mićović objašnjava da na cenu goriva utiče mnogo faktora, a ne samo cena sirove nafte, i zbog toga je nezahvalno prognozirati dalje kretanje cena.

Objašnjava i da naftne kompanije optimizuju zalihe prema tržištu. Navodi da bi država mogla, u periodu kada se proceni da su cene niže, da poveća zalihe. Ipak, Mićović kaže da većina država to ne radi.

Izvor: Rts.rs

Foto: arhivačitanja : 1007Komentari