home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Tesla Model Y

Vodeći nemački političari i predstavnici privrede su izrazili zabrinutost zbog sudske odluke koja je po nalogu zaštitnika okoline privremeno zaustavila radove na izgradnji nove fabrike električnih automobila Tesla pored Berlina.

"Izgradnja ove fabrike je od velikog značaja za zaštitu klime i jedna od najvažnijih industrijskih postrojenja poslednjih godina na teritoriji bivšeg DDR-a", rekao je savezni ministar privrede Peter Altmeier za izdanje medijske grupe Funke.

On je rekao da projekat Tesla pokazuje da "ekologija i ekonomija" nisu suprotni pojmovi te da je i u Nemačkoj, kao i u nekim drugim zemljama, moguće u kratkom roku ostvariti ovako velike projekte kao što je izgradnja tzv. Gigafactory.

Predsednik Liberalno-demokratske stranke (FDP) Christian Lindner je zaključio da se stranim ulagačima u Nemačkoj uvek iznova postavljaju prepreke.

"Sa zabrinutošću posmatram kako često kod velikih projekata moramo stati na kočnicu", rekao je Lindner.

Odluku Višeg upravnog suda Berlin-Brandenburg, koji je po nalogu nekoliko udruženja za zaštitu okoline, doneo odluku o privremenoj zabrani krčenja šume i obustavi radova na budućoj Teslinoj fabrici u mestu Gruenheide, jugoistočno od Berlina, negativno su komentarisali i predstavnici privrede.

"Ako ovaj projekat propadne zbog birokratije i preterane regulacije, biće to katastrofalni signal Nemačke potencijalnim ulagačima", rekao je za dnevnik Handelsblatt predsednik Udruženja nemačkih srednjih preduzetnika Mario Ohoven.

Iako je sud najavio da će odluku o nastavku radova doneti "u najkraćem mogućem roku" postoji bojazan da bi Teslin plan da već od leta 2021. u novom pogonu počne s proizvodnjom električnih automobila, mogao pasti u vodu.

Od marta do leta se u ovom području gnezde neke vrste zaštićenih ptica pa za to vreme krčenje šume ne bi bilo moguće.

Konačna dozvola o krčenju šume, po mišljenju pravnika, nije pod znakom pitanja jer je ista šuma već jednom pre dvadesetak godina trebalo da bude iskrčena jer je ovde BMW planirao fabriku. Osim toga se, kako javljaju nemački mediji, radi o šumi nižeg kvaliteta koja za vreme Istočne Nemačke posađena za potrebe papirne industrije.

Zelena udruženja smatraju da je kompanija Tesla "počela prebrzo" s radovima pre nego što su doneste konačne odluke u vezi s ispunjavanjem ekoloških uslova.

Strani mediji, poput belgijskog dnevnika De Standard, javljaju o Teslinim problemima ističući posebno apsurdnost slučaja u kojem "Zeleni u Nemačkoj koče gradnju fabrike ekoloških električnih automobila".

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 162Komentari