home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Zastava 101

Zastava 101, odbačeni Fiatov projekat "modela 128" s petim vratima, verovatno najbolji proizvod jugoslovenske automobilske industrije, bio je vrlo popularan u socijalističkim zemljama iza gvozdene zavese.

Jedna od tih zemalja bio je bivši DDR, odnosno Demokratska Republika Nemačka, u kojoj je "Stojadin" nastupao s oznakom Zastava 1100 (Peugeot je širom naime sveta zaštitio trocifrene oznake sa nulom u sredini), piše Radiosarajevo.ba.

Zastava 101

Popularnost ne treba da čudi jer za, razliku od relativno zastarelih istočnoevropskih automobila, Zastava 101 je objedinila moderni koncept prednjeg pogona, poprečno postavljenog motora i menjača.

Zastava 101

"Brojno stanje" popularnog jugoslovenskog automobila je proredila rđa, najveći problem "Stojadina", a preživeli dobro očuvani primerci dostižu cene koje su znatno više nego u vreme proizvodnje.

Zastava 101

Jedno takvo vozilo je ponudio trgovac polovnjaka Genex Automobile & Technik u istočnonemačkom gradiću Beucha u Saksoniji. Trgovac je ponuđeni automobil označio Zastava 1100 "DDR", a uz slike ponudio je i faksimil originalne istočnonemačke dokumentacije.

Reč je o "Stojadinu" proizvedenom 1976. godine, sa samo 45.000 pređenih kilometara, modelu koga pokreće dobro poznati Fiatov 1,1 litarski benzinac (55 KS). Sudeći po slikama, Zastava 101 je u savršenom stanju pa ne čudi visoka cena – 8.900 evra!

Izvor: Radiosarajevo.ba

Foto: Genex Automobile & Technikčitanja : 10616Komentari