home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Unutrašnjost

Od čega se zapravo sastoji miris novog automobila, da li je štetan za naše zdravlje i kako ga možete ublažiti.

Kupovina novog automobila donosi mnoge radosti sa sobom. Osećaj sedenja na novim sedištima na kojima niko pre vas nije sedeo, istraživanje svih novih i nepoznatih karakteristika u kabini i, možda najbolje, čuveni miris "novog" automobila. To je miris koji ispunjava vaše nozdrve tokom prvih godinu dana vožnje i  pruža osećaj da ste kupovinom doneli pravu odluku i napravili odličan izbor. Međutim, da li ovaj miris sreće može da bude štetan za vaše zdravlje?

Mešavina hemikalija

Kako piše Index.hr, miris novog automobila zaista može da bude toksičan, što tehnički gledano i jeste. Ono što putnici u kabini mogu da pomirišu, zapravo je kombinacija različitih spojeva koji nastaju usled isparavanja materijala, poput plastike i poliuretana, kao i boja i lepka korišćenih u izradi enterijera vozila. Izloženost ovakvim isparavanjima tokom dužeg perioda može da utiče na zdravlje stvarajući respiratorne probleme, glavobolje, bol u mišićima, a neki spojevi su i kancerogeni. Ipak, treba imati na umu da je za pogoršanje zdravstvenog stanja izazvanog ovim faktorima, potrebno biti izložen mirisima u značajno dugom periodu i udisati ih u velikim količinama.

Neki automobili su štetniji od drugih

Prilikom izbora svog novog automobila, mogli ste tokom test vožnje primetiti da svaka kabina ima drugačiji miris. Razlog je u tome što svaki proizvođač, koristeći pažljivo odabrane materijale, nastoji da se miris kabine razlikuje od konkurencije. Primera radi, kompanija Ford inženjere materijala naziva "žirijem za mirise", budući da ovi testiraju mirise materijala i ocenjuju ih.

S druge strane, studija koju je sproveo zdravstveni portal WebMD, utvrdila je da su neki automobili "zdraviji" od drugih. U vreme kada su istraživanja vršena, Honda Civic i Toyota Prius (kao i druga vozila ovih proizvođača), svrstani su među "najzdravija" vozila, budući da proizvode manje toksina od ostalih. Među proizvođačima čija vozila su označena kao "najnezdravija", našli su se Kia, Chrysler i Mitsubishi. Ipak, budući da je studija rađena tokom 2012. godine, u međuvremenu, mnogi od ovih proizvođača su preduzeli određene korake kako bi enterijeri njihovih vozila bili manje toksični, navodi Motor biscuit.

Kako ublažiti miris

Izvesno je da će miris novog automobila nestati nakon određenog vremena, a ako ste zabrinuti zbog udisanja istog, tokom vožnje možete spustiti stakla kako bi miris što brže izvetreo. Budući da je pojava isparavanja veća tokom toplih dana i visokih temperatura koje se u kabini vozila stvaraju, ostavljanje blago otvorenih prozora dok je vozilo parkirano, može pomoći u provetravanju.

Uživajte u vašem novom automobilu

I dok miris novog automobila da zvuči kao pretnja zdravlju, ne dozvolite da vas to odvrati od kupovine novog automobila. Nakon kupovine stana ili kuće, kupovina automobila je verovatno druga najveća kupovina koju ćete u životu ostvariti, i zato trebate da u njoj i uživate. Ako vas miris vašeg novog automobila bude mučio, držite prozore otvorenim kad god je to moguće.

Izvor: Index.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 560Komentari