home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Juke

Kako piše portal Vrele Gume, britanska carinska politika posle Brexita, koja bi trebalo da se primenjuje od januara 2021. godine, konačno je usvojena. Zadržana je planirana carinska stopa od 10% na sve automobile iz Evropske unije, ali su smanjeni takođe najavljeni nameti na uvoz automobilskih delova i materijala za proizvodnju istih.

Vlada Velike Britanije smatra da će novi režim biti manje složen od sistema EU, ali ne isključuje mogućnost oslobađanja od taksi u slučaju dogovora o slobodnoj trgovini.

Sudbina britanske autoindustrije neizvesna je ne samo usled Brexita, već i krize nastale pandemijom COVID-19. Uvođenjem taksi na uvoz evropskih vozila vlada Velike Britanije želi da zaštiti domaće proizvođače automobila, čiji modeli će kontraproduktivno sigurno biti skuplji na teritoriji EU u narednom periodu. Vlasti žele da ojačaju brendove poput Jaguara, Land Rovera, Minija, Aston Martina, pa i Honde i Nissana koji imaju proizvodnju u Britaniji. Smatra se da će na konto toga potražnja za evropskim konvencionalnim brendovima dosta opasti, ali će se premijum marke i dalje prodavati istim intezitetom, pa taman i poskupele svih 10%.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva planiraju da sklope dogovor o slobodnoj trgovini sa zemljama širom sveta, čime žele da pokriju 80% svoje međunarodne trgovine, prenosi Rojters.  Režim, poznat kao UK Global Tariff, navodno je povoljniji i  jeftiniji od zajedničke spoljne carine EU, a primenjivaće se i na zemlje sa kojima Velika Britanija nema sporazuma, dok ukida i sve tarife ispod 2%.

Novi britanski trgovinski plan ima dakle za cilj pre svega zaštitu domaće poljoprivredne i automobilske industrije, dok se uredbom ukidaju takse na većinu automobilskih delova i materijala koji se koriste u autoindustriji. Osim toga, carine neće biti ni na alate, kao ni na kućnu tehniku, prehrambene i sanitarne potrepštine, te mnoge druge slične predmete, sirovine i materijale.

Izvor: Vrelegume.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 443Komentari