home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Mercedes EQC fabrika

Nemačko ministarstvo privrede u novom paketu podsticaja predlaže pet milijardi evra vrednu shemu bonusa za kupovinu novih automobila, kažu iz dva dobro upućena izvora.

Globalna prodaja automobila je oštro pala jer su fabrike i saloni automobila bili zatvoreni zbog pandemije koronavirusa. Nedavna anketa instituta Ifo je pokazala da su očekivanja u nemačkom automobilskom sektoru na najnižem nivou od 1991. godine, piše Reuters.

Ministarstvo privrede predlaže isplatu bonusa kupcima električnih i konvencionalnih vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, uz cenovni limit do 77.350 evra, a paket podsticaja bi bio na snazi do kraja godine, najavili su izvori u nedelju.

Prema planu ministarstva, bazičan bonus bi iznosio 2.500 evra po vozilu, plus 500 evra za kupovinu vozila s ekonomičnijom potrošnjom goriva. Važeći popusti bi se uvećali za 1.500 evra za kupovinu električnih a za 750 evura za hibridna vozila.

Iz ministarstva su odbili da komentarišu ove navode.

Mediji su izvestili da bi vlada u utorak trebalo da predstavi sveobuhvatni paket podsticaja privredi, čija vrednost bi mogla da dostigne do 80 milijardi evra.

Pred predlogom za bonuse za kupovinu novih automobila stoje međutim još mnoge prepreke, primećuje Reuters.

Neki političari i industrijska udruženja su već kritikovali tu opciju, ističući da bi program podsticaja trebalo da bude vezan za mere borbe protiv klimatskih promena a ne da favorizuje pojedine sektore.

Lider stranke socijaldemokrata (SPD) Norbert Walter-Borjans je za Reuters izjavio da podupire podsticaje za autoindustriju, ali da je podsticanje kupovine vozila s motorima s unutrašnjim sagorevanjem pogrešan put.

"Ako država bude davala podršku (novim automobilima), one moraju da prate promene u smeru alternativnih motora. Ako bude davala popuste, oni moraju da budu za električna vozila”, rekao je Walter-Borjans.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 263Komentari