home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Automobili sve prljaviji

29 Jun 2020 - 20:34 Vesti Link
CO2

Proizvođači automobila sada još udaljeniji od usklađivanja s ekološkom regulativom u Evropi

Emisija ugljen-dioksida novih automobila na Starom kontinentu, porasla je treću godinu zaredom zaključno s 2019., provizorni su podaci Ekološke agencije Evropske Unije (EEA), predstavljeni u petak.

Kako pišu Vrele Gume, ono što je indikativno je da proizvođači još više kaskaju za ciljevima nametnutim od strane evropskog bloka. Evropska komisija je izjavila da automobilske kompanije moraju značajno redukovati svoje flotne emisije ili rizikovati da ne budu u skladu sa standardima koje će Evropska unija staviti na snagu ove godine, saopštilo je ovo evropsko izvršno telo.

Prosečna emisija za nove automobile registrovane u 27 država članica plus Velika Britanija, Island i Norveška, iznosila je 122,4 g/km CO2, što je porast od 1,6 g/km u odnosu na 2018., izvestila je EEA. Istini za volju, ovaj rezultat je glatko ispod prošlogodišnjeg cilja od 130 g/km, ali daleko iznad standarda koji treba da stupi na snagu ove godine. Da bi regulativa bila ispoštovana a plaćanje kazni izbegnuto, proizvođači automobila će morati da „skrešu“ emisiju za 22 odsto u odnosu na nivo iz 2019. Zadati cilj vezan za prosečnu flotnu emisiju ugljen-dioksida za 2020., kada je o novim automobilima reč, iznosi 95 g/km.

Naravno, prosečna emisija štetnih gasova je povećana prvenstveno zbog SUV/krosovera, čija popularnost ne prestaje da jenjava. Ova karoserijska konfiguracija zauzima sve veći deo tržišta, a prošle godine se na nju odnosilo čak 38 odsto prodaje svih novih automobila na Starom kontinentu. Prosečna emisija CO2 novih modela vanova, takođe je povećana 2019., drugu godinu zaredom. Na električna i hibridna vozila se odnosilo 3,5 odsto prodaje novih automobila u 2019., s tim što je Norveška prednjačila sa čak 56 odsto registracija.

Prodaja automobila u EU je ove godine doživela sunovrat, jer je pandemija Covida-19 prosto rasturila evropske ekonomije, dok su vanredne mere imale za posledicu da su milioni radnih ljudi morali da ostanu u svojim domovima.

Evropska komisija je apelovala na države članice da uvedu podsticaje za kupovinu ekološki podobnih automobila i investiraju u infrastrukturu za punjenje električnih vozila, kako bi se pomoglo proizvođačima automobila da ispune ciljeve vezane za emisiju štetnih gasova. Francuska i Nemačka su već obelodanile podsticaje za kupovinu električnih vozila kao deo paketa za ekonomski oporavak nakon pandemije koronavirusa.

Izvor: Vrelegume.rsčitanja : 374Komentari