home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Plac

Nemački automobilski div Volkswagen je objavio da je u matičnoj zemlji pri kraju s isplaćivanjem odštete vlasnicima automobila u koje je ugradio uređaj za falsifikovanje podataka o emisiji štetnih gasova.

Do sada je isplaćeno više od 750 miliona evra u oko 240.000 slučajeva, navodi nemačka kompanija.

Internetska platforma na kojoj vlasnici mogu podneti zahtev za isplatu odštete biće zatvorena 6. jula, nakon čega će podnosioci dokumente, poput advokatskih faktura, moći da šalju samo poštom.

Postupak za naknadu štete u Nemačkoj je gotovo završen, objavili su iz Volkswagena. Nekoliko hiljada zahteva se još procenjuje ili obrađuje, ali ukupan iznos isplata ne bi trebalo da se drastično promeni u sledećoj nedelji, tvrde u VW-u.

Navode da je preko 90 posto slučajeva u kojima podnosioci zahteva imaju pravo na odštetu završilo nagodbom. U zavisnosti od starosti vozila i modelu, odšteta se kretala u rasponu od 1.350 i 6.257 evra.

Postupak je pokrenut za stotine hiljada vlasnika automobila u Nemačkoj, koje je zastupala organizacija za zaštitu potrošača. Odšteta se isplaćuje za gubitak vrednosti vozila. Time kompaniji preostaju individualne tužbe oko desetak hiljada vlasnika automobila u Nemačkoj.

Skandal 'dieselgate' je izbio u septembru 2015. godine kada su američki regulatori objavili da je kompanija u automobile ugradila uređaje kako bi falsifikovala podatke o emisiji štetnih gasova. Uređaji su na testovima pokazivali drugačije podatke nego u vožnji.

Kompanija je do sada na bazi sudskih postupaka i nagodbi već isplatila više milijardi dolara kazni i odšteta.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 661Komentari