home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Toyota Yaris

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) je pokrenula proizvodnju nove generacije Yarisa u svom proizvodnom pogonu u Valenciennesu u severnoj Francuskoj, prenosi Index.hr.

Yaris je prvi kompaktni automobil napravljen na novoj globalnoj platformi (Toyota New Global Architecture -TNGA) GA-B, koja predstavlja temelj za unapjeđene dinamičke karakteristike. TMMF je četvrta fabrika u Evropi koja je uvela proizvodnju vozila na novoj platformi, nakon turskih pogona (C-HR i Corolla Sedan), britanskih u Burnastonu (Corolla Hatchback i Touring Sports) i ruskih (Camry i RAV4). Takođe, Yaris se oprema najnovijom generacijom 1,5 litarskog motora koji se isto proizvodi u Evropi – u Toyota Motor Manufacturing Poland.

U TMMF je dodatno uloženo oko 300 miliona evra, što je pola početnog ulaganja TMMF-a. Svi proizvodni pogoni su osavremenjeni novom opremom i tehnologijom zbog bolje ergonomije i kvalitetnijeg rada. Najveće izmene su uvedene u radionice za plastiku koje su proširene za dodatnih 3.500 m2 radi smeštanja novih pogona, čime je omogućena vlastita proizvodnja novih plastičnih delova. TMMF očekuje da ukupni broj stalno zaposlenih dostigne 3.600 do kraja ove godine. Podsetimo, u istoj fabirci će se proizvoditi i Yaris Cross, i to od polovine iduće godine nakon još 100 miliona evra ulaganja u proizvodne kapacitete.

Izvor: Index.hr

Foto: Toyotačitanja : 287Komentari