home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA

Aston Martin je 1965. godine okončao proizvodnju modela DB5, a 55 godina kasnije je grand tourer ponovo sišao s proizvodne trake s istim dizajnom i brojnim "igračkama" britanskog tajnog agenta Džejmsa Bonda.

Ovaj automobil odaje počast modelu DB5 koji je koristio MI6 agent Džejms Bond, a kojeg je u filmu "Goldfinger" iz 1964. godine glumio Sean Connery.

"Novi" DB5 košta 2,75 miliona funti bez poreza, lakiran je u srebrnu boju kao i originalni, a u njegovu proizvodnju je porošeno 4.500 radnih sati. Takođe, poseduje sve Bondove "igračke", od lažnih mitraljeza pa do funkcionalnog sistema ispuštanja dima. Takođe, na strani suvozača je panel koji se može ukloniti i dostupan je kao opcija. Registarske oznake se mogu okrenuti i ovaj sistem nudi tri različite opcije, a tu su i neki nefunkcionalni delovi Bondovog arsenala.

Aston Martin je ugradio zadnje neprobojno staklo, a u unutrašnjosti je imitacija ekrana radara i telefon postavljen na vratima vozača. Ispod sedišta je pretinac za oružje.

Automobil pokreće atmosferski 4,0 litarski 6-cilindrični motor koji čijih se 290 KS isporučuje na zadnje točkove preko petostepenog ZF manuelnog menjača i mehaničkog diferencijala s ograničenim proklizavanjem.

DB5 ima originalni dizajn s panelima karoserije od aluminijuma i šasijom od čelika.

Isporuke kupcima su već počele i biće nastavljene ove godine. Proizvodnja je ograničena na svega 25 primeraka.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto: Aston Martinčitanja : 266Komentari