home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Tesla Autopilot

Kompanija Tesla je pripremila softversku nadogradnju koja omogućava kamerama njenih automobila, odnosno sistemu Autopilot, da prepozna znakove ograničenja brzine.

Kada kamera otkrije znak ograničenja brzine, on će biti prikazan te će predstavljati upozorenje vozaču. Najnovija softverska nadogradnja sadrži i funkciju prepoznavanja semafora i znakova "stop", tako da će vozači imati zvučno upozorenje ukoliko njihov automobil i dalje stoji na semaforu iako je upaljeno zeleno svetlo.

Treba istaći da se radi samo o obaveštenjima, a na vozaču je da li će i kada pokrenuti automobil.

U aprilu je kompanija Tesla predstavila beta verziju softvera namenjenu novijim automobilima koja im je omogućavala da otkriju i reaguju na znak "stop", kao i na semafore na nekim raskrsnicama. Funkcija "Traffic Light and Stop Sign Control" je dostupna Teslinim vozilima s "potpuno samovozećom" verzijom Automobila, a kada je aktivirana, ona usporava automobil i zaustavlja ga kod znaka "stop" ili u slučaju crvenog svetla na semaforu. Za pokretanje vozila je potrebna aktivnost vozača, odnosno pritisak na papučicu ili pomeranje ručice Autopilota.

Direktor kompanije Tesla Elon Musk je najavio ovu funkciju još 2018. godine rekavši da će automobili moći da izlazi iz garaže i da se parkira bez asistencije vozača.

Izvor: Klix.ba 

Foto: Teslačitanja : 640Komentari