home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Nissan Sunderland

Ako Velika Britanija izađe iz Evropske unije bez novog trgovinskog sporazuma, to će biti "katastrofa", upozorili su u ponedeljak predstavnici evropske automobilske industrije, predviđajući skuplju proizvodnju i više cene vozila.

"Pregovarači obe strane moraju po svaku cenu da spreče da tranzicija završi izlaskom (Britanije) 'bez dogovora'", saopštilo je Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA).

Prema proceni ACEA-e, izlazak Britanije iz EU-a bez dogovora "koštao bi evropski automobilski sektor oko 110 milijardi evra izgubljene trgovine u sledećih 10 godina i ugrozio bi radna mesta" u sektoru.

Udruženje je pozvalo pregovarače EU-a i Velike Britanije "da hitno obezbede dogovor kojim će se urediti nulte carinske stope i moderna pravila o poreklu, uz izbegavanje različitih propisa 'na dve obale La Manša'".

Britanija je EU službeno napustila u januaru ali je u prelaznom periodu koje traje do kraja godine i dalje deo jedinstvenog tržišta i carinske unije EU-a.

Ako novi sporazum ne bude postignut do 31. decembra, trgovina između Britanije i EU-a će podleći nepreferencijalnim propisima Svetske trgovinske organizacije (WTO), koji će značiti 10-procentne carine na automobile kao i carine do 22 posto na kombije i kamione. To će značiti skuplju proizvodnju i više cene vozila za kupce, upozorava ACEA.

Britanija ima veliku automobilsku industriju, uglavnom usmerenu na izvozna tržišta EU-a. Prošle godine je proizvela oko 1,3 miliona putničkih automobila, uključujući i brendove Nissana, Honde, BMW-ovog Minija i Opel/Vauxhalla, napominje dpa.

Izvor: Seebiz.eu / dpa

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 505Komentari