home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia EV

Južnokorejski proizvođač automobila Kia namerava da do 2027. godine predstavi sedam novih električnih modela.

Radi se o raznovrsnoj ponudi koja će uključivati modele iz nekoliko različitih segmenata. Prvi model interno poznat pod oznakom CV će se pojaviti već naredne godine.

Širenje ponude električnih modela je deo strategije pod nazivom Plan S, a ona podrazumeva dolazak 11 električnih modela u narednih pet godina uključujući i verzije postojećih.

Kia je od 2011. godine prodala više od 100.000 električnih modela, a očekuje da će do 2029. godine električni automobili činiti 25 posto ukupne globalne prodaje vozila. Na tržištima poput Južne Koreje, Severne Amerike i Evrope taj procent bi do 2025. godine mogao da iznosi 20 posto.

Kia EV

Iz kompanije nisu precizirali o kojim segmentima se radi, već je rečeno da će "odgovoriti zahtevima tržišta nudeći različite tipove proizvoda za urbane sredine, duga putovanja i sportsku vožnju". Prema objavljenoj fotografiji, čini se da će fokus biti na crossoverima i SUV-ovima. Većina će biti bazirana na E-GMP platformi koja omogućava "najprostraniju unutrašnjost u klasama za svaki model".

Kia razmišlja i o pretplatničkim uslugama među kojima je i iznajmljivanje električnih automobila. Kompanija će takođe investirati u infrastrukturu u Evropi gde planira da postavi 2.400 svojih punjača.

Izvor: Klix.ba / Motor1.com

Foto: Kia Motorsčitanja : 223Komentari