home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Soul on Track

Od test vožnji na stazi do ledenog iskustva u Finskoj, Taycan je sada sastavni deo Porsche programa. Međutim, njegov električni nastup ne nudi svuda odgovarajuću infrastrukturu za masovno punjenje električnog sportskog automobila. Zato je Porsche odlučio da nas upozna s njihovim inovativnim rešenjem, tačnije kamionom koji nudi mobilno punjenje na zahtev.

Hungaroring u Budimpešti je bio mesto za Porsche Track Experience pre samo nekoliko dana, gde je “Soul on Track” kupcima pružio priliku da testiraju Taycan na stazi. Takvi događaji organizatorima predstavljaju poseban izazov: kada veliki broj automobila Taycan treba da se napuni brzo i istovremeno, lokalna infrastruktura nije uvek na visini posla. Bez zadovoljavajućeg rešenja na tržištu, Porsche nije gubio vreme. Zajedno sa svojim partnerom u projektu – nemačkom kompanijom “ads-tec” – napravio je sedam mobilnih kamiona za punjenje s vlastitim sistemom za punjenje.

Soul on Track

Tehničke specifikacije prikolica govore same za sebe. Snage od 3,2 megavata, deset Taycana može da se istovremneo puni maksimalnom brzinom. Jedinica za skladištenje baterije ima kapacitet od 2,1 MWh. To znači da jedinica može da napuni do 30 Taycana. Potonji se puni obnovljivom snagom iz električne mreže. Primera radi, tokom tronedeljenog korisničkog događaja u portugalskom gradu Portimau u novembru 2019., napajanje je dolazilo direktno iz obližnjih fotonaponskih sistema. Prikolice se mogu napuniti vrlo brzo – u odgovarajućim uslovima, to znači da se u potpunosti napune u roku od četiri sata.

„Kamione smo sada koristili na brojnim događajima širom Evrope i izveli smo oko 5.000 operacija punjenja – ponekad pri ekstremnim temperaturama do minus 40 stepeni. Njihova funkcionalnost i bezbednost su nesporni”, rekao je Ragnar Schulte, direktor iskustva u marketingu Porschea.

Izvor: Autoportal.hr

Foto: Porschečitanja : 285Komentari