home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Gol

Nemački proizvođač automobila „Folksvagen” je saopštio da će platiti 6,4 miliona dolara odštete bivšim radnicima u brazilskoj fabrici koji su tužili kompaniju za saradnju sa vojskom te zemlje tokom diktature 1964-1985. godine.

Radnici i njihove porodice tužili su proizvođača automobila pre pet godina zbog kršenja ljudskih prava, preneo je Bi-Bi-Si.

Kako je utvrđeno 2016. godine, agenti „Folksvagena” su dali imena zaposlenih tokom lova policije na ljude koji su označeni kao „subverzivni”, koji su kasnije hapšeni i mučeni.

„Žao nam je zbog nasilja koja su se dogodila u prošlosti. Za „Folksvagen„ je važno da se odgovorno nosi sa ovim negativnim poglavljem u istoriji Brazila i promoviše transparentnost,„ izjavila je izvršna direktorka Hiltrud Verner.

U sporazumu „Folksvagena” sa brazilskim tužiocima navedene su i donacije za projekte, uključujući i spomen žrtvama diktature, saopštila je kompanija.

Dvanaest bivših radnika reklo je 2016. godine da su uhapšeni i mučeni u ogromnoj „Folksfagenovoj” fabrici u Sao Bernardo do Kampu, u blizini Sao Paula, dok su drugi otpušteni i stavljeni na crne liste.

Mnogi godinama posle toga nisu mogli da nađu posao, utvrdila je istraga novinske agencije Rojters 2014. godine.

Izvor: Politika.rs / Tanjug.rs

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 306Komentari