home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Refactory

Francuski Renault će do 2024. godine montažni pogon u blizini Pariza pretvoriti u centar za istraživanje, recikliranje i popravku kako bi sačuvao radna mesta s punim radnim vremenom.

Do 2030. kompanija će u obnovljenom pogonu zapošljavati 3.000 radnika, a za preuređenje se odlučila kako bi spasila radna mesta, koja bi pod znak pitanja doveo preusmereni fokus grupe na profitabilne modele automobila i smanjenje troškova.

"Status kvo više nije bio moguć, morali smo da trezno razmislimo o problemu", rekao je predsednik uprave Renaulta Jean-Dominique Senard na internetskoj konferenciji za novinare nakon sastanka sa sindikatima.

Renault je imao problema s profitabilnošću i prodajom i pre pandemije koronavirusa, a ove godine je najavio ukidanje 4.600 radnih mesta u matičnoj Francuskoj zbog planirane uštede dve milijarde evra troškova.

Sindikati su saopštili da su njihovi predlozi o dugoročnom nastavku nekih poslova sklapanja automobila u fabrici odbijeni.

Fabrika će u Flinsu nastaviti da proizvodi električne automobile Zoe do 2024. godine i paralelno krenuti s novim aktivnostima, uključujući preuređenje automobila za dugoročni najam i stvaranje grupe koja će raditi na inovacijama električnih baterija i recikliranju delova automobila.

Radnici će biti prekvalifikovani, rekao je novi izvršni direktor Luca De Meo, ne otkrivši detalje budžeta.

Planiranih 3.000 radnih mesta će popuniti sadašnjih 2.400 stalnih radnika pogona u Flinsu i njih 260 iz fabrike u obližnjem Choisy-le-Roiju, koji će biti zatvoren.

Nije poznato šta će biti s brojnim radnicima koji su u Flinsu zaposleni na određeno, njih oko 1.400, prema nekim procenama. De Meo je izjavio da bi Flins mogao da se otvori za druge firme, što bi moglo doneti nova radna mesta.

U Renaultu navode da će pogon u Flinsu biti opremljen za proizvodnju 130.000 preuređenih automobila godišnje do 2030. godine.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: Renaultčitanja : 507Komentari