home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Audi e-tron Sportback

Električni automobili su u 2020. godini u Norveškoj pretekli one s pogonom na fosilna goriva, a nemački Volkswagen je preoteo američkom proizvođaču Tesli poziciju glavnog proizvođača električnih automobila, pokazuje izveštaj objavljen u utorak.

U Norveškoj je prošle godine prodato ukupno 141.412 novih automobila, od čega njih 76.789 isključivo na baterijski pogon.

Njihov udeo u norveškom tržištu je time skočio na 54 posto, što je Norvešku katapultiralo na sam vrh svetske lestvice. U 2019. iznosio je 42,4 posto a deset godina ranije samo jedan posto, navodi Norveška federacija za drumski saobraćaj (OFV).

Električna vozila su već ranije premašivala polovinu prodaje u pojedinim mesecima ali 2020. je prva godina u kojoj je ostvaren takav rezultat. Pred kraj godine prodaja je ubrzala i električni automobili su u decembru dostigli rekordnih 66,7 posto udela u norveškom tržištu.

Potpuno suprotan trend su zabeležila dizelska vozila, čiji tržišni udeo je prošle godine potonuo na samo 8,6 posto, sa 75,7 posto u 2011.

Norveška želi da postane prva zemlja koja će okončati prodaju benzinskih i dizelskih vozila, do 2025. godine, a vlada podupire taj cilj njihovim izuzećem od poreskih nameta propisanih za vozila na fosilna goriva. Takva politika je pretvorila norveško tržište automobila u laboratoriju za kompanije koje proizvode automobila bez SUS motora, a rezultat je sve veća popularnost novih brendova i modela vozila.

"Definitivno smo na dobrom putu da ostvarimo cilj za 2025. godinu", izjavio je na konferenciji za novinare izvršni direktor OFV-a Oeyvind Thorsen.

Prošla godina je donela i veliku promenu na čelu lestvice najpopularnijih proizvođača, koju je zauzeo Volkswagenov brend Audi električnim sportskim terencem e-tronom i sportbackovima. Američki Tesla i njegov Model 3 su pali na drugo mesto.

Među deset najtraženijih modela u 2020, čak šest su čisto električni automobili. Najprodavaniji je bio Audi e-tron sa 9.227 isporučenih vozila, drugo mesto je zauzeo Tesla Model 3 sa 7.770 primeraka, dok je treći VW ID.3 sa 7.754 jedinice.

Prodaja električnih vozila će snažno porasti i ove godine, predviđaju analitičari automobilskog sektora i distributeri, ukazujući na najavu novih modela.

"Naša preliminarna procena je da će električni automobili u 2021. premašiti tržišni udeo od 65 posto", navela je šefica udruženja proizvođača električnih automobila Christina Bu.

"Ako nam to pođe za rukom, cilj da se od 2025. prodaju samo automobili s nultom emisijom štetnih gasova biće nadohvat ruke", dodala je Bu.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 344Komentari