home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW i3

Kao i u slučaju većine drugih svetskih tržišta, i nemačko je u 2020. pretrpelo posledice zbog Kovid-19 pandemije

Međutim, u jednoj oblasti je došlo do rasta. Naravno, reč je o električnim automobilima. Po najnovijim podacima koje je objavila KBA, broj novih registracija elektrifikovanih auotmobila je značajno porastao u odnosu na prošlu godinu. Kako prenose Vrele Gume, u slučaju čisto električnih vozila, rast je spektakularan – 206 odsto. Ukupno gledajući, na kategoriju vozila koja poseduju nekih od alternativnih pogona, odnosilo se oko 25 odsto prodaje u 2020.

Nemačka KBA ima širu definiciju kada je reč o alternativnim pogonima, što po njima uključuje električne automobile, „plug-in“ hibride, vozila na gorivne ćelije, prirodan gas, kao i regularne hibride. U potonjoj kategoriji takođe imamo modele automobila s 48-voltnim električnim sistemom. Iz tog razloga i vozilo poput 530d se smatra hibridnim. Na broj automobila s čisto električnim pogonom se odnosilo 13,5 odsto novih registracija u 2020., a bilo ih je u Nemačkoj 194.163, s tim što je Volkswagen preuzeo vodeću poziciju, ispred Renaulta.

Nekada lider u ovom segmentu, BMW je svoju krunu morao u 2020. da prepusti Volkswagenu. Čak, kompanija iz Minhena je pala na četvrto mesto, iza Audija i Mercedesa, s udelom od 8,6 odsto prodatih električnih i „plug-in“ hibridnih modela.

Ipak, 2021. obećava bolja vremena za Bavarce, s nekoliko „plug-in“ hibridnih i električnih automobila, koji ulaze u prodaju: i4, iX3 i 320e. Trenutno, BMW u prodaji ima samo jedan elektromobil u dve varijante – i3 i i3S. Međutim, kompanija obećava da će do 2025. imati u gami najmanje 12 čisto električnih modela i mnogo dodatnih „plug-in“ hibrida.

Izvor: Vrele Gume

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 404Komentari