home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Sony EV

Sonyjev prvi električni automobil, koncept nazvan VISION-S, predstavljen je pre godinu dana na tada još uživo održanom CES-u. Automobil jedne tehnološke kompanije, pogotovo bez ranije najave, iznenadio je javnost.

Iz Sonyja su tada pojasnili da je reč o konceptu kome je cilj da prikaže njihove mogućnosti i testira tehnologije za autonomna i električna vozila.

Za godinu dana od predstavljanja VISION-S je napredovao, kao što se može videti u priloženom videu, a inženjeri su naporno radili na novim tehnologijama, senzorima i kamerama za autonomnu vožnju. Posebnih senzora za automatiku vožnje, prema novim informacijama, ukupno ima čak 40.

Sada je, poručili su iz japanske kompanije, za VISION-S nastupio novi stadijum razvoja. Započeta su, naime, testiranja na javnim saobraćajnicama Austrije na kojima Sony s partnerima želi da evaluira vlastite tehnologije i sigurnosna rešenja ugrađena u ovaj automobil. Testiranja se odvijaju u blizini Sonyjevog inženjerskog centra u Gracu.

Istovremeno je na virtuelnom CES-u 2021 prezentovan napredak u tehnologijama koji je postignut. VISION-S će, saznali smo sada, nuditi "softverski orijentisani dizajn", a od konkretnih karakteristika Sony se pohvalio sa dva elektromotora ukupne snage 536 KS, ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi i najvišom brzinom koncepta od 240 km/h. Međutim, to su sve manje-više iste specifikacije koje smo znali i prošle godine

Detaljnije informacije o bateriji, dometu, kao i o mogućem početku proizvodnje ili prodaje, nisu objavili.

Autor: SEEbiz / Bug.hr

Video: Sonyčitanja : 305Komentari