home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Audi Q4 e-tron

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi, čiji je vlasnik Volkswagen, udružiće snage s najstarijim kineskim proizvođačem automobila FAW-om u proizvodnji luksuznih električnih vozila.

FAW je treći proizvođač automobila u Kini i pokušava da ojača poziciju na domaćem tržištu u žestokoj konkurenciji kompanija poput Geelyja i SAIC-a, napominje BBC.

U saradnji s Audijem izgradiće fabriku u kojoj će se proizvoditi električni automobili nemačke kompanije. Objekat vredan 4,6 milijardi dolara trebao bi da bude otvoren 2024. godine u Chungchunu na severoistoku Kine, saopštio je Audi.

Audi i njegova matična kompanija Volkswagen će posedovati 60 posto udela u zajedničkom ulaganju, a preostalih 40 posto biće u vlasništvu FAW-a.

„Produbljeno partnerstvo Audija i FAW-a najavljuje novu eru elektrifikacije koja bi trebalo da bude nova „zlatna decenija“ za Audi na važnom kineskom tržištu“, rekao je predsednik kompanije Audi China Werner Eichorn.

FAW već proizvodi Audijeve modele i godinama sarađuje s nemačkom kompanijom i njenim vlasnikom VW-om. Kina je Audijevo najveće inostrano tržište na kojem je 2020. prodao više od 700.000 vozila. Nemački luksuzni brend želi da električna vozila do 2025. čine trećinu njegove prodaje u Kini.

Izvor: Seebiz.eu / BBC

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 361Komentari