home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW i3

Električno vozilo ima puno manje pokretnih delova od motora sa sagorevanjem. Uz to, arhitektura je mnogo jednostavnija, a koncept manje osetljiv na habanje. Nema zamene katalizatora, filtera za ulje ili vazduh, ni svećica, kvačila za zamenu ili promene ulja.

Ono što vlasnike električnog automobila takođe zanima, pored nabavne cene i potrošnje, jesu i troškovi održavanja. Ali koliko je to manje u poređenju s motorom s unutrašnjim sagorevanjem? Izašli smo na tržište i pronašli neke primere marki za poređenje. Iznenađenje je da su brojevi bili prilično različiti, piše Revija HAK.

Ford ističe da kod svog potpuno električnog Mustanga Mach-E uštede od više od 60 posto tokom pet godina u poređenju s tradicionalnim benzinskim vozilima. Audi procenjuje da su troškovi održavanja električnog automobila više od 40 posto niži od automobila s konvencionalnim gorivom.

Volkswagen ističe smanjenje troškova održavanja i popravki za 35 posto, oslanjajući se na podatke nemačkog Instituta Für Automobilwirtschaft (IFA).

Međutom, veliki problem je visoka nabavna cena električnih automobila, a i činjenica da je električna energija neretko prilično skupa na punionicama u Evropi. Tako je finansijska prednost električnih automobila trenutno pod znakom pitanja.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 1186Komentari