home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Cadillac Lyriq

Najveći američki proizvođač automobila General Motors je objavio da će od 2035. prodavati isključivo automobile, sportske terence i lagane kamione s nultom emisijom izduvnih gasova.

Kompanija takođe planira da postane ugljenično neutralna do 2040. godine, a dramatični zaokret je najavljen nešto više od nedelju dana nakon što je predsedničku dužnost preuzeo Džo Bajden, obećavši da će se boriti protiv emisija gasova staklene bašte i da će povećati prodaju električnih vozila.

GM je prošle godine na matičnom tržištu prodao 2,55 miliona vozila, ali samo njih 20.000 je bilo električno. U novembru je najavio da će u sledećih pet godina uložiti 27 milijardi dolara u električna i autonomna vozila, u odnosu na 20 milijardi planiranih pre pandemije koronavirusa.

Izvršna direktorka GM-a Meri Bara je agresivno podstakla kompaniju na zaokret prema električnim vozilima i odmak od benzinaca. GM je u saradnji s ekološkom udruženjem EDF kreirao "viziju potpuno električne budućnosti" i želi da do 2035. eliminiše emisiju štetnih gasova iz lakih kamiona, objavila je Bara u saopštenju.

GM i drugi veliki proizvođači automobila stali su prošle godine na stranu tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, koji se suočio s tužbom zbog planiranog ukidanja standarda emisija štetnih gasova do 2026. godine. U novembru se međutim GM ipak povukao iz odvojenog pravnog spora, u kojem je takođe bio stao na stranu Trampovog kabineta, podržavajući njegova nastojanja da se Kaliforniji zabrani samostalno uvođenje propisa o emisijama.

Bajden je prošle nedelje, nakon ulaska u Belu kuću, naložio državnim agencijama da preispitaju Trampovo ukidanje propisa o emisijama i ukidanje ovlašćenja Kalifornije da sama određuje odgovarajuće standarde. GM je "otvoren za saradnju s Kalifornijom i Bajdenovim kabinetom na postizanju sporazuma o nacionalnim standardima i komplementarnim merama kako bi se ubrzala elektrifikacija sektora lakog saobraćaja", naveo je GM u zasebnom saopštenju.

Najavljujući promene, kompanija je potvrdila da planira da proizvodi vozila s nultim emisijama.

"Preduzimamo mere kako bismo mogli da eliminišemo emisije izduvnih gasova do 2035. godine. Postavljanje 15-godišnjeg cilja za nas je apsolutno dostižno", rekao je glavni GM-ov direktor za održivost Dejn Parker.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 380Komentari