home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Mondeo

Ford je prošle godine već prekinuo proizvodnju američkog Fusiona, dok će krajem marta 2022. godine prestati i proizvodnja njegovog evropskog brata Mondea.

Kompanija je saopštila da će sledeće godine prekinuti proizvodnju aktuelnog Mondea (limuzine i karavna) u fabrici u španskoj Valensiji, i to zbog sve većih promena u željama kupaca. Drugim rečima, zbog rasta popularnosti SUV/crossover modela i pada interesovanja za klasičnim limuzinama (segment tržišta u kome se nalazi Mondeo je od 2000. godine do danas smanjen za oko 80 odsto).

Ovde treba podsetiti da je Mondeo prve generacije u Evropi predstavljen početkom 1993. godine (kao zamena za dotadašnju Sierru), kao i da je do sada na Starom kontinentu prodato oko 5 miliona Mondea (svih generacija zajedno).

Mondeo će inače ostati u proizvodnju u Kini (verovatno još nekoliko godina), gde je prošle godine prošao kroz još jednu restilizaciju.

S druge strane, Ford je saopštio da će Valensiji nastaviti da proizvodi MPV modele Galaxy i S-Max.

Na kraju, Ford će kao indirektnu zamenu za evropski Mondeo i američki Fusion ponuditi novi model, i to u vidu povišenog karavana. Ovaj novitet se očekuje do kraja 2021. godine, ali ostaje pitanje imena pod kojim će se prodavati.

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 1512Komentari