home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polestar Precept

Polestar, marka električnih automobila u vlasništvu Volvoa, najavila je da ima cilj da do kraja decenije na tržištu ponudi prvo potpuno klimatsko neutralno putničko vozilo, a za to će morati da potpuno promeni tradicionalni pristup proizvodnji.

Marka električnih automobila Polestar prema tržišnom učešću nije značajan igrač na svetskoj sceni, ali budući da su u vlasništvu Volvoa mogu si dozvoliti postavljanje ambicioznih ciljeva koji ne moraju odmah da budu i komercijalno isplativi, piše Autonet.hr.

U sklopu predstavljanja godišnjeg finansijskog izveštaja kompanije, njihov generalni direktor Thomas Ingenlath je najavio veliki cilj koji bi trebalo da bude ispunjen do 2030. godine. Taj cilj uključuje proizvodnju i predstavljanje automobila iz projekta Polestar 0, prvog istinski klimatski neutralnog električnog automobila koji bi imao nulti ugljenični otisak – od prvog do poslednjeg trenutka.

Ukupno nulte emisije

Do sada se klimatska neutralnost na nivou pojedinih pogona ili kompanija postizala smanjenjem emisija te otkupom ugljeničnih kredita (offseta), ali mnogi stručnjaci kažu da takav pristup nije održiv na duži rok, pogotovo u tradicionalno “prljavoj” automobilskoj industriji, te da nije garancija da će klimatske promene moći da se zaustave. Ingenlath zato najavljuje da će Polestar biti prvi proizvođač koji će potpuno promeniti paradigmu i krenuti u smeru koji je danas neostvariv.

Na putu ka klimatski neutralnom automobilu moraće da preispitaju sve dosadašnje procese i potraže inovacije na svim poljima tehnologije. Oko pogona i njegovog zagađenja ne moraju da brinu, kažu, jer je on već sada na struju. Ono što je sledeće područje koje je potrebno “ozeleniti” jeste proizvodnja i emisije gasova staklene bašte koje nastaju u tom procesu, a sve kako bi nova vozila iz linije Polestar 0 bila ekološki potpuno neutralna tokom celog svog životnog ciklusa.

“Kupci nas guraju prema održivoj ekonomiji. Potrebno im je dati prave alate kako bi mogli doneti informisane i etične odluke. Danas Polestar 2 kada izlazi iz fabrike ostavlja ugljenični otisak. 2030. godine želimo da predstavimo automobil koji to ne čini”, naglasio je Ingenlath.

Izvor: Autonet.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 304Komentari