home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Proizvodnja BMW

Evropska potražnja automobilima je u prvom tromesečju sustigla pretpandemijski nivo zahvaljujući uzletu u martu, pokazuje izveštaj udruženja proizvođača automobila ACEA.

Ukupno je u prvom ovogodišnjem kvartalu u 26 zemalja EU-a (bez Malte) registrovano 2,6 miliona novih automobila, što je za 3,2 posto više nego u istom periodu 2020.

Uzlet potražnje u martu, za 87,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, amortizovao je pad u prva dva ovogodišnja meseca, primećuju u ACEA-i. U martu je u EU registrovano nešto više od milion novih automobila, kao i u decembru 2019., pre izbijanja pandemije koronavirusa.

Među četiri vodeća evropska tržišta najviše je u prva tri ovogodišnja meseca porasla potražnja za automobilima u Italiji i Francuskoj, za 28,7 odnosno 21,1 posto.

U Španiji i Nemačkoj je nastavljen negativni trend, s padom potražnje od 14,9 odnosno 6,4 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromesečje.

U Nemačkoj najskromniji rast

Mart je doneo snažan oporavak na vodećim tržištima, uz ušesterostručenu potražnju u Italiji, utrostručenu u Francuskoj i više nego dvostruko većoj u Španiji nego u prošlogodišnjem martu.

Nemačka je beležila najskromniji rast u martu u grupi vodećih tržišta, sa skokom potražnje za trećinu u odnosu na isti prošlogodišnji mesec.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 279Komentari