home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fabrika Japan

Japanski Renesas elektroniks, svetski lider u proizvodnji poluprovodnika, namerava da obnovi proizvodnju u maju u svom glavnom pogonu, oštećenom u velikom požaru.

To je na konferenciji za medije rekao šef kompanije Hidetoši Šibata.

"Produktivnost naše fabrike u prefekturi Ibaraki bi trebalo da dostigne 100 odsto tokom maja. U aprilu ćemo kupiti potrebnu opremu za zamenu opreme oštećene požarom", rekao je Šibata.

Japanski proizvođači automobila su se suočili sa nedostatkom poluprovodnika početkom ove godine, povezanim sa naglo povećanom potražnjom za tim proizvodima zbog izgradnje mobilnih mreža pete generacije u mnogim zemljama. Uz to je zbog pandemije i širenja rada na daljinu i izvan sedišta poslodavaca povećana proizvodnja kompjutera i konzola za igrice, što takođe zahteva dodatne količine poluprovodnika, prenosi Novac.hr.

Takvu situaciju je pogoršao požar u martu u fabrici Renesas elektroniksa, koja pokriva 17 odsto svetskog tržišta čipova.

Analitičari Nomura sekjuritisa smatraju da bi zbog toga globalna proizvodnja automobila mogla da se smanji za oko sedam odsto, odnosno za 1,6 miliona u trećem kvartalu, dok bi proizvodnja automobila japanskih kompanija pala za 1,2 miliona komada.

Izvor: Novac.jutarnji.hr

Foto: arhivačitanja : 321Komentari