home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Apollo Go Robotaxi

Kineski tehnološki gigant Baidu specijalizovan za usluge i proizvode povezane s internetom i veštačkom inteligencijom je pokrenuo uslugu robotaksija bez vozača u Pekingu, na putevima u i oko parka Shougang.

S obzirom na to da je reč o jednom od mesta u Pekingu  na kome će se dogodine održavati Zimske olimpijske igre, gosti mogu da očekuju da će ih prevoziti potpuno autonomni taksiji bez vozača, piše Jutarnji.hr.

Sa svojim velikim iskustvom u autonomnoj vožnji kineski div je predstavio prvu komercijalnu uslugu koja se naplaćuje - Apollo Go Robotaxi. Korisnici dakle, već sada mogu da koriste potpuno autonomna vozila u kojima uopšte nema vozača. Taksi se jednostavno pozove putem aplikacije kao i svaki taksi s vozačem i onaj slobodan i najbliži stiže na mesto poziva. Korisno: ako pritom ne mogu da prepoznaju upravo njihov automobil, korisnici mogu putem aplikacije da daljinski aktiviraju trubu i tako detektuju njihovo vozilo.

Za otključavanje je potrebno brzo skeniranje niza QR kodova za proveru identiteta i prevenciju pandemije. Nakon sedanja u taksi na putniku ostaje samo aktiviranje dugmeta - "započni putovanje". Nakon toga, automobil se pokreće, ali tak nakon što detektuje da su vrata zatvorena i putnici vezani sigurnosnim pojasevima.

Apollo Go Robotaxi

"Uvođenje bespilotnih usluga je neophodno stanje za komercijalizaciju autonomne vožnje", rekao je potpredsednik i generalni direktor Baidu tehnologije autonomne vožnje Yunpeng Wang. "Danas u Pekingu započinjemo s uslugom robotaksi potpuno bez vozača, što smo postigli tek nakon što smo sproveli bezbroj testova bez vozača u mnogim gradovima tokom dužeg vremenskog perioda", piše portal Prnewswire.

Ako još uvek niste uvereni u to da ova tehnologija zaista funkcioniše, primite na znanje da je Guidehouse - globalni konsultantski div - nedavno Baidu proglasio najboljim svetskim dobavljačima usluga autonomne vožnje.

Baidu već osam godina ulaže u autonomnu vožnju, uspostavio je vozni park od 500 vozila za testiranje i pritom je kompaniji dodeljeno 2900 patenata za inteligentnu vožnju i 221 dozvola za probnu vožnju, među kojima 179 za testiranje samovozećih automobile za prevoz putnika.

Izvor: Jutarnji.hr / Motor1.com

Foto: Baidučitanja : 382Komentari