home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat 500e

Da li znate zašto Tesla Motors posluje pozitivno? Vlastiti biznis s automobilima još je u minusu, ali on donosi jedan nusprodukt – mogućnost da se u Evropi prodaju takozvani krediti drugim proizvođačima. Naime, na nivou Evropske unije svi proizvođači čiji ukupni prosek prodatih automobila prelazi 95 g/km CO2 moraju da plaćaju posebne kredite.

Pre nego što je postao deo grupacije s Peugeotom, Citroenom i Opelom, italijanski proizvođač Fiat je premašivao zadate vrednosti i zbog toga je morao da plaća visoke penale EU. Međutim, procenjeno je da je jeftinije kupiti takozvane ekološke kredite od kompanija koje nemaju problem s emisijom CO2. Kompanija Tesla ih je imala napretek jer proizvodi samo električne automobile i ima nultu emisiju CO2.

Kako piše Revija HAK, od 2019. do danas Fiat Chrysler je Tesli uplatio ogromnih dve milijarde evra i time osigurao profit američkoj kompaniji. Bez toga, situacija ne bi bila ružičasta, odnosno Teslin automobilski biznis ne bi stvarao profit. Sada predstavnici Stellantisa (novog koncerna u kome je Fiat Chrysler) pregovaraju s Teslom da se izvuku iz dugogodišnjeg ugovora jer im kupovanje kredita više nije potrebno. Imaju dovoljno električnih vozila s kojima u Evropi mogu da ruše prosek ispod 95 g/km CO2, a Teslu čekaju poslovni problemi… Zamislite da vam neko u dve godine isporuči dve milijarde evra i zatim zatvori slavinu?!

Izvor: Revijahak.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 2292Komentari