home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Lotus Elise

Lotus je stavio na prodaju proizvodna prava i kompletnu liniju za montažu ukinutih modela

Lotus je ranije već najavio da će ove godine prestati da proizvodi modele Elise, Exige i Evora, ali je sada potvrdio i da prodaje sve što je potrebno za proizvodnju modela Elise i Exige, od aluminijumske platforme do svih alata i mašina neophodnih za njihovu proizvodnju.

Čitava trenutna gama Lotusa koristi derivate iste aluminijumske platforme. Aktuelna Lotusova gama će imati indirektnu zamenu u vidu novog modela Emira (biće predstavljen ovog leta), ali je to toliko velika evolucija da neće koristiti montažnu liniju svojih prethodnika, jer je jedna od najvećih novina brenda modernizacija kroz koju prolazi Lotusova fabrika u Velikoj Britaniji, koja će pokrenuti visoko automatizovanu proizvodnu liniju. Zato se moraju osloboditi svih modela koji se trenutno proizvode, jer u bliskoj budućnosti neće biti prostora za trenutne proizvodne procese.

Matt Vindle, jedan od glavnih menadžera kompanije, potvrdio je da kompanija planira da proda platformu koja služi kao osnova za trenutni Lotus Elise / Ekige, kao i sve mašine i alate neophodne za njegovu proizvodnju. To znači da bi ovi modeli mogli da dobiju drugu priliku na tržištu, poštujući njihove trenutne karakteristike ili uz novi dizajn, kao što će se dogoditi sa modelom koji je nedavno najavio Radford, čija inspiracija je klasični Lotus Tipe 62, ali koji u stvari koristi platformu i elemente aktuelnog Lotusa. Radford želi da vaskrsne Lotus Type 62 sa Evorinom aluminijumskom platformom.

Ovo nije prvi put da Lotus prodaje proizvodna prava na jedan od svojih modela. Caterham ima modernizovanu verziju Lotus Seven koji se pravio između 1957. i 1973. godine, dok je Kia Motors devedestih godina prošlog veka kupila prava na proizvodnju Lotusa Elan (Kia Elan se prodavao od 1996. do 1999. godine).

Ivan Mitić – Autoblog.rsčitanja : 255Komentari