home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Northvolt

Nemački proizvođač automobila Volkswagen je objavio da će uložiti dodatnih 620 miliona dolara u švedskog proizvođača litijum-jonskih baterija Northvolt kako bi osigurao snabdevanje ključnim delovima za svoja električna vozila.

Investicija je sastavni deo 2,75 milijardi dolara vrednog kruga finansiranja koji je pokrenula švedska kompanija, a vlasnički udeo VW-a će i nakon nove injekcije kapitala iznositi oko 20 posto. Godine 2019. nemački automobilski div je uložio u Northvolt 900 miliona evra.

“Ovom investicijom jačamo strateško partnerstvo s Northvoltom u ulozi dobavljača održivih baterijskih ćelija koje se proizvode uz upotrebu obnovljivih izvora energije i mogu da se u potpunosti recikliraju”, rekao je finansijski direktor VW-a Arno Antlitz.

Novi kapital biće upotrebljen za proširenje kapaciteta u proizvodnji, recikliranju i istraživanju i razvoju, saopštio je Volkswagen.

Northvolt je de facto prva od šest gigafabrika koje Volkswagen planira u Evropi do 2030. godine kako bi osigurao baterije i time poboljšao šanse da svrgne američkog Teslu s trona najvećeg proizvođača električnih vozila na svetu.

Švedska kompanija će početi da proizvodi ćelije za Volkswagen 2023. godine, a kapacitet rezervisan za najvećeg evropskog proizvođača automobila bi trebalo da se vremenom poveća na do 40 gigavat sati godišnje.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 230Komentari