home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford fabrika

Fabrička i industrijska proizvodnja u SAD su u maju blago porasle, ali je maloprodaja opala jer gradjani troše manje na robu, a više na usluge koje su im ranije bile nedostupne zbog ograničenja tokom epidemije korona virusa.

Rastuća proizvodnja automobila, kamiona i auto-delova povukla je američku fabričku proizvodnju u maju nagore za 0,9 odsto, a ukupna američka industrijska proizvodnja koja obuhvata i komunalne usluge i rudnike, popela se za 0,8 odsto u maju u odnosu na april, izvestile su Federalne rezerve.

Samo proizvodnja automobila skočila je za 6,7 odsto uprkos stalnim problemima usled nedostatka računarskih čipova i kompjuterskih ekrana i drugih elektronskih komponeenti koje se ugradjuju u vozila, piše B92.

S druge strane, prodaja na malo opala je u maju za 1,3 odsto u odnosu na april, zbog manje prodaje automobila i jer Amerikanci koji sada više troše na odmore i druge usluge, a ne na kupovinu robe. Po podacima Ministarstva trgovine, prodaja u auto-salonima opala je prošlog meseca za 3,7 odsto.

Pošto se sve više Amerikanaca vakciniše, žele da putuju, troše više novca na negu i druge usluge koje nisu obuhvaćene današnjim izveštajem o maloprodaji koja je prošlog meseca opala i u prodavnicama nameštaja, elektronike, a naniže ide i tržište kuća.

Izvor: B92.net

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 261Komentari