home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Ford Shelby Cobra

Unikatni koncept Ford Shelby Cobra biće prodat na aukciji u avgustu, a procene govore da će novi vlasnik izdvojiti značajnu sumu novca.

Radi se o potpuno funkcionalnom konceptu koji je inspirisan originalnom AC Cobrom, a interno je bio poznat pod imenom Daisy. Planovi za proizvodnju nikad nisu realizovani, pa je automobil postao istinski unikat i jedan od najprepoznatljivijih koncepata koje je Ford napravio u poslednje vreme.

Ford Shelby Cobra

Dizajniranje i proizvodnju koncepta su nadgledali Carroll Shelby, bivši potpredsednik odeljenja za razvoj proizvoda Chris Theodore te potpredsednik dizajna proizvoda J. Mays.

Ford Shelby Cobra

Automobil je baziran na aluminijumskoj šasiji, napred i nazad je nazavisno vešanje, kao i kod Forda GT, a tu su i Brembo kočnice te sedmokrake BBS felne.

Ford Shelby Cobra

Koncept pokreće 6,4 litarski aluminijumski V10 motor sa sistemom podmazivanja suvog korita. koji razvija 605KS i koji je uparen sa Ricardo 6-stepenim manuelnim menjačem iz Forda GT. Snaga se prenosi na zadnje točkove. Automobil je trenutno u Theodoreovom vlasništvu te je legalan i registrovan za put.

Koliko je automobil do sada prešao, nije navedeno. Poznato je da ga je Shelby vozio 240 km na stazi u Kaliforniji tokom medijskog događaja u decembru 2003. godine.

Izvor: Klix.ba / Carscoops.comčitanja : 273Komentari