home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Renault Captur

Renault je saopštio da je u prvoj polovini godine zabeležio neto dobit od 354 miliona evra, nakon što je u istom proplogodišnjem periodu pretrpeo gubitak od gotovo 7,3 milijardi evra usled dugotrajnih obustava proizvodnje u celoj industriji tokom pandemije koronavirusa.

Proizvođač automobila, koji se uglavnom fokusira na najprofitabilnije modele, izvestio je o povratku na polugodišnju neto dobit nakon značajnog gubitka u istom prošlogodišnjem periodu, zahvaljujući rastu prodaje automobila i cena.

Renault, u čijem vlasništvu su brendovi Dacia i Lada i u partnerstvu je s Nissanom, izvestio je o operativnoj marži od 2,8 posto u prvoj polovini godine i cilja na celogodišnju maržu "istog nivoa". Iz kompanije su objavili da su nadmašili ciljeve smanjenja troškova.

Takvi rezultati "označavaju prvi korak u našem preokretu, koji bi trebalo da se ubrza dolaskom novih vozila koja su u pripremi", rekao je glavni izvršni direktor Luca de Meo, koji je na tom položaju godinu dana.

Renault se u prvoj polovini godine gotovo vratio na pozitivan novčani tok, u odnosu na 6,4 milijarde evra odliva u istom periodu od pre godinu dana. Čelnici kompanije se nadaju da će zamah potrajati.

Renault planira da do kraja godine otplati oko petine zajma od pet milijardi evra koji je dobio od francuske države, rekla je glavna finansijska direktorka Clotilde Delbos. Zajam je deo državne hitne podrške koju je vlada nudila na početku pandemije koronavirusa.

Prošlog meseca Renault je predstavio ambicioznu strategiju u proizvodnji električnih vozila, fokusirajući se na nove, pristupačne verzije svojih malih automobila-ikona iz prošlosti kako bi sustigao Volkswagen u tom brzorastućem sektoru.

Nakon pet uzastopnih tromesečja pada prodaje automobila, prihod Renaulta je u prvoj polovini 2021. porastao za 18,7 posto.

Izvršni direktor De Meo, bivši izvršni direktor Volkswagena, dobio je zadatak da pomogne Renaultu da okrene novu stranicu. Plan preokreta uključuje otpuštanje hiljada radnika, smanjenje asortimana modela i poboljšanje saradnje u proizvodnji s partnerima Nissanom i Mitsubishijem.

Francuski proizvođač automobila je u junu najavio da će do 2030. na globalnom nivou partnerstvo Renault-Nissan-Mitsubishi godišnje proizvoditi milion električnih vozila, u odnosu na 200.000 u 2020. godini.

Izvor: Seebiz.eu

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 294Komentari