home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Bela boja

Pre dve godine, BMW je pokazao BMW X6 u boji Vanta-Black. Ova crna boja bila je toliko tamna da je boja upijala 99,965 posto svetlosti. Budući da takva najcrnja crna boja na svetu ne reflektuje gotovo nikakvu svetlost, činila je da sve krive na vozilu nestaju, čineći ga  gotovo dvodimenzionalnim.

Tim programera sa Purdue Universitya u američkoj saveznoj državi Indijana razvio je upravo suprotno: najbeliju belu na svetu, prenosi Revija HAK. Prema rečima predavača Xiulina Ruana, cilj je bio razviti boju koja reflektuje što je moguće više svetla – čime se smanjuje zagrevanje domova, primera radi od sunca.

Budući da nova bela boja reflektuje 98,1 posto svetlosti, unutar zgrada ostaje hladnije nego spolja. Koristi bi takođe bile ogromne i za automobile. S motorima s unutrašnjim sagorevanjem moglo bi se uštedeti oko pola litra benzina na 100 kilometara, a sa električnim automobilima domet bi se znatno povećao jer bi klima uređaj trebalo da radi puno manje.

Pronalazači još nisu naznačili da li ova boja može da se koristi i na automobilima. BMW pre dve godine nije upotrebio Vanta Black boju u serijskoj proizvodnji jer se u praksi pokazalo da je ta boja previše krhka. Ostaje da vidimo da li taj problem u auto industriji ima i sasvim suprotna najbelija bela boja.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 732Komentari