home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Stella Vita

Solarni kamper koji su u svom projektu razvili studenti s Univerziteta u Ajndhovenu uspešno je obavio svoje putovanje dugo 2.000 kilometara.

Električni kamper nazvan Stella Vita je pravi pokretni dom koji je proputovao Južnu Evropu i prešao 2.000 kilometara u svrhu podizanja svesti o klimatskim promenama u nadi da će inspirisati ljude.

Kamper je krenuo na put nakon što je grupa od 22 studenta provela godinu i po razvijajući ga i pripremajući za putovanje iz Ajdhovena do Tarife, najjužnijeg dela Pirinejskog poluostrva. Putovanje je trajalo od 19. septembra do 15. oktobra.

Stella Vita

Stella Vita je regularno registrovano vozilo koje se može kretati na otvorenim putevima. Prethodno su obavljene sve provere kako bi se obezbedila ispravnost, ali tokom putovanja je bilo problema s pogonom. Zbog toga je tim odučio da se izbegavaju autoputevi, a kamper se zaustavio u Zolderu gde je tim naporno radio da bi rešio probleme s pogonom. To je učinjeno promenom delova, a zatim je putovanje nastavljeno prema Briselu. Kamper Stella Vitta je na svom putovanju prolazio kroz Francusku te je posetio Pariz, Bordo i Bijaric. Put je tim kasnije vodio do Španije.

Vožnja od Saragoze do Madrida je prošla "glatko", ali onda se začuo čudan zvuk. Vozilo je transportovano od Toleda do Kordobe iz bezbednosnih razloga.

Stella Vita

Nakon određenih teškoća tim je na kraju stigao do Tarife nakon pređenih 2.000 kilometara. Upriličena su druženja s brojnim studentima i aktivistima u cilju podizanja svesti o klimatskim promenama te promovisanja novog održivog načina kretanja. Inspirativno putovanje je obavljeno bez potrebe za gorivom, kao ni punjenjem električnom energijom. Samoodrživi pokretni dom je koristio samo sunčevu energiju.

Sada se studenti nadaju da će se pojaviti kompanija zainteresovana za njihove ideje te da Stella Vita neće završiti na ovom putovanju.

Izvor: Klix.bačitanja : 380Komentari