home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW fabrika

Evropski proizvođači automobila i kupci bi trebalo da se pripreme za još jednu godinu zastoja u lancu snabdevanja koji smanjuju proizvodnju vozila. Industrijsko udruženje evropskih proizvođača automobila ACEA očekuje da će se globalna nestašica čipova protegnuti duboko u 2022. godinu, što verovatno nosi ograničenja u proizvodnji i manji broj novih automobila na putevima, prema dokumentu koji je objavio Bloomberg News.

Evropski automobilski sektor je na putu zaostatka za prošlogodišnjim katastrofalnim rezultatom nakon što su proizvođači u Evropi zabeležili najgoru prodaju u septembru u više od četvrt veka, piše Revija HAK. Globalna nestašica komponenti koja otežava proizvodne linije dovela je do skoka cena vozila – novih i polovnih – kako su se zalihe smanjivale.

Očekuje se da će se evropska proizvodnja automobila sledeće godine popeti na gotovo 18,6 miliona jedinica – proizvodnju koja bi industriju približila nivoima pre pandemije od oko 20 miliona, ali ipak ispod te brojke. ACEA će objaviti svoje prognoze za 2022. početkom sledeće godine.

ACEA je u svom pismu takođe pozvala na delovanje i Evopsku uniju da bi se smanjila zavisnost od azijskih dobavljača čipova i da bi se izbegli budući poremećaji u o lancu snabdevanja.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 291Komentari