home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Polovnjaci

Najavljeni popusti za registraciju motornih vozila, prema kubicima i godinama, obradovali su vozače. Međutim, uvoznici upozoravaju da bi to moglo da podstakne uvoz zagađivača, kojih u Evropskoj uniji žele da se oslobode.

Tabela kaže da će oni koji imaju automobile između 10 i 20 godina starosti plaćati 65 odsto manji porez prilikom registracije, piše RTS. Ako je prosečna starost vozila u Srbiji oko 17 godina, izgleda da je zakonodavac obuhvatio najveću populaciju i baš njoj dao najveći popust.

"Veliki automobili jesu veliki luksuz i nose veći stepen sigurnosti, ali moramo da težimo da kupujemo nove automobile s obzirom na visoku prosečnu starost našeg sadašnjeg voznog parka", kaže automobilski ekspert Milan Božović.

Međutim, uvoznici smatraju da se ovim otvara pandorina kutija jer baš automobili od 10 do 20 godina starosti jesu i najveći zagađivači.

"Ova kategorija vozila spada u grupu najvećih zagađivača i u svetu se takvi zagađivači kažnjavaju, a u ovom slučaju ova mera je podržavajuća", ističe Aleksandra Graovac iz Udruženja uvoznika novih vozila.

Međutim, u međuvremenu se situacija u autosvetu obrnula 100 odsto. Prekinut je rad mnogih fabrika zbog čipova iz Kine, nedostatka magnezijuma i zbog prelaska sa motora dizel i bezin na struju, koje takođe ima za sada malo. Neki proizvođači više i neće izbacivati modele na benzin i dizel i direktno idu ka struji.

Izvor i video prilog na sajtu Rts.rs

Foto: screenshot RTSčitanja : 404Komentari