home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Vuk

Nesreće s krupnom divljači su izuzetno opasne, a i skupe zbog troškova osiguranja. To je nateralo organizaciju poznatu pod nazivom Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America (PNAS) na proučavanje navika vukova.

PNAS je u istraživanju otkrio jedinstveni trend pada broja sudara jelena i vozila na terenima na kojima je mnogo vukova. Ova studija se fokusirala na državu Viskonsin, ali bi mogla da ima dalekosežne implikacije širom sveta, piše Revija HAK.

Povećana populacija vukova je smanjila nesreće s krupnom jelenskom divljači za 24%, što je dalo ekonomsku korist koja je 63 puta veća od troškova vukova nakon napada na stoku. Ova velika korist za privredu takođe može da spasi živote vozača. Nesreće se ne smanjuju zbog najočitijeg razloga koji vam pada na pamet – proređivanja jelenske populacije zbog napada vukova. Ne, to je povezano s načinom na koji vukovi love jelene. Vukovi obično slede veštačku infrastrukturu kada love jelene i preferiraju da trče uz puteve i cevovode do mesta gde se skuplja njihov plen. Jeleni razumeju ovu naviku vukova i zato se drže podalje od puteva da bi izbegli vukove.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 266Komentari