home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
TDI

Budući nemački ministar saobraćaja Volker Wissing (Liberali – FDP) želi da smanji porez na dizelska vozila, što podstiče frustraciju u bazi stranke Zelenih, njihovih partera u koaliciji, koji priželjkuju više električnih vozila na putevima. Najveći partner u Semafor koaliciji (crveni, žuti i zeleni) jeste SPD (Socijaldemokrati).

Budući da je sada jasno da će Volker Wissing postati novi ministar saobraćaja, političar stranke FDP se oglasio u intervjuu Bildu i naglasio da će FDP osigurati da se viši porezi na energiju na dizelska goriva nadoknade nižim porezima na vozila, prenosi Revija HAK.

Ovaj problem u novoj nemačkoj koaliciji proizlazi iz nejasno sročene zajedničke izjave u koalicijskom sporazumu između SPD-a, FDP-a i Zelenih:

– Uz sprovođenje Direktive EU o porezu na energiju, koja predviđa poresko usklađivanje dizel goriva i benzina, preispitaćemo poreski tretman dizelskih vozila u porezu na vozila.

Do sada je dizel bio niže oporezivan od benzina što je sa stanovišta aktivista za zaštitu klime problematično, jer dizelski motori se često ugrađuju u službene automobile i teške terence. Međutim, rast poreza na goriva nemačka vlada će amortizovati nižim porezima na dizelska vozila.

Posebna pažnja se pridaje malim firmama koje još uvek zavise o dizelskim vozilima poput dostavnih firmi i malih radnji, rekao je budući ministar saobraćaja i dodao da reforma direktive o porezu na energiju ne bi trebalo da dovede do prekomernog opterećenja za vozače.

Takođe, izvesno je da bi plug-in hibridi mogli da bude izuzeti iz vladnih subvencija (za kupovinu novih vozila), ako im električni domet bude manji od 80 km/h.

Izvor: Revijahak.hrčitanja : 358Komentari