home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
BMW X3

Muškarac iz Kalifornije je tužio BMW i BMW Financial Services nakon što su oni blokirali njegovu prodaju SUV-a X3 iz 2019. godine kojem je istekao lizing Toyotinom zastupništvu.

U tužbi Allen Ozeran tvrdi da je zastupništvo Toyote Calver City u Kaliforniji pristalo da kupi Ozeranov X3 nakon što mu je istekao najam u oktobru. Najam SUV-a je imao preostalu vrednost od 27.000 dolara, ali njegova tržišna vrednost se do oktobra popela na 40.000 dolara. Ozeran je na kraju pristao na ugovor s Toyotom po kojem će prodati X3 za 31.000 dolara.

BMW Financial Services na to nije pristao, ne dajući uputstva za isplatu Toyotinom zastupniku. Takođe je poslao pismo Ozeranu u kojem tvrdi da on može da isplati ostatak vozila ili da ga proda zastupništvu BMW-a, dodajući da ‘neće uvažiti isplate primljene od prodajnih mesta trećih strana‘.

Ozeran je 27. decembra podneo saveznu tužbu protiv BMW-a tražeći status kolektivne tužbe u ime bilo koga čiji je najam BMW-a završio nakon 1. oktobra 2021. Tužba optužuje BMW za mešanje u potencijalnu ekonomsku prednost i ugovorne odnose, lažno predstavljanje, kršenje Zakona kalifornijske nepravedne konkurencije, pokazujući nedostatak dobre volje i poštenog postupanja, te nepravedno bogaćenje, prenosi Jutarnji.hr.

U tužbi se dodaje da BMW-ova tvrdnja da državni propisi propisuju da samo najmoprimac ili BMW zastupnik može da dobije vlasništvo nad vozilom u stvari pogrešno karakteriše ugovor o najmu i državne propise. Takođe se navodi da je BMW ‘učestvovao u obmanjujućoj i prevarnoj praksi prisiljavanja najmoprimaca da prodaju svoja vozila BMW-u na kraju njihovog najma, kako bi lišio najmoprimce kapitalne dobiti zbog cene iznajmljenih vozila‘.

Izvor: Jutarnji.hr

Foto: arhiva Autoblog.rsčitanja : 16439Komentari