home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Kia Ionity

U velikom paketu koji je Evropska komisija prezentovala prošle godine nazvanom Fit for 55, države članice bi se obavezale da izgrade mrežu punionica za električne automobile širom Evrope.

Na svakih 60 kilometara duž autoputa bi se gradila stanica za brzo punjenje, a za teški transport na svakih 150 kilometara punionica vodonika. Kako piše Revija HAK, ova uredba obezbeđuje da u svakoj državi članici postoji dovoljan kapacitet javnog punjenja da bi se zadovoljile potrebe veće flote automobila s nultom emisijom koja će doći na tržište, najavila je Evropska komisija. Šta bi to značilo?

Do 2025. bi trebalo da bude milion punionica, a do 2030. 3,5 miliona. Za punionice uz autoputeve do 2025. mora da bude dostupno 300 kW po lokaciji – uz najmanje 150 kW, dakle verovatno dve punionice s ovom snagom. Do 2030. godine bi trebalo da bude 600 kW po mestu za punjenje – odnosno četiri punjača sa po 150 kW.

Sada međutim Udruženje evropskih proizvođača automobila kaže da je to premalo i traži 7 miliona punjača do 2030. godine. Cilj je da električna mobilnost zaživi punim plućima odnosno da javni punjači čine čak 60 posto kapaciteta.

Izvor: Revijahak.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs / Kiačitanja : 501Komentari