home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
VW Passat

Poslednji Volkswagen Passat je napustio fabrička vrata u Čatanugi u Tenesiju (SAD), a električni ID.4 će uskoro zauzeti njegovo mesto na proizvodnoj traci.

Volkswagen Passat je u prodaji u Sjedinjenim Državama od 1974. godine. Prvo izdanje ovog modela je ponuđeno pod imenom Dasher, dok se drugo na američkom tržištu pojavilo kao Quantum. Tek debitujući 1990. godine, treća generacija je zvanično prodavana pod svojim pravim “imenom”.

Još jedan iskorak se dogodio 2011. godine kada je predstavljena sedma generacija Passata i ujedno prva koja je proizvedena lokalno u pomenutoj fabrici u Čatanugi, a ne uvezena iz Evrope. Novi model, u poređenju s evropskim kolegom, nije se razlikovao samo izgledom, stvoren je i na drugoj platformi i imao je duže međuosovinsko rastojanje.

Ukupno je tokom 48 godina prisutnosti na američkom tržištu prodato preko 1,8 miliona primeraka, od čega je gotovo 800.000 automobila proizvedenih u SAD-u.

Već dugo je jasno da i evropski kupci menjaju svoje navike kupovine, a automobili srednje klase gube konkurenciju s SUV-ovima i crossoverima. Zbog toga je Passat limuzina nedavno i nestala iz Volkswagenove ponude.

Za utehu, tu je Passat Variant, koji je još uvek dostupan.

Izvor: Automobili.ba

Foto: Volkswagenčitanja : 612Komentari