home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA GALERIJA
Fiat Kragujevac

Grupa od oko 30 radnika fabrike Fiat Chrysler Automobiles (FCA) Srbija u Kragujevcu trebalo bi da do kraja ove sedmice otputuje u slovački grad Trnava gde će raditi 90 dana u fabrici automobila, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu fabrike.

Predsednik tog sindikata Saša Đorđević rekao je da je bilo i veće interesovanje radnika za odlazak na rad u Slovačku, ali je broj limitiran zbog tamošnjeg zakona koji dozvoljava angažovanje najviše 30 radnika u trajanju do 90 dana. On je ocenio da je na veće interesovanje Fiatovih radnika u odnosu na prošli put uticala bolja ponuda poslodavca u pogledu zarade i naknade troškova.

Prema njegovim rečima, radnici iz kragujevačke fabrike upućuju se na rad u Slovačku po osnovu službenog puta. Oni će, kazao je Đorđević, imati mesečnu zaradu, u startu 660 evra, a uz to će dobijati i dnevnice od 25 evra, pa će im ukupna zarada biti 1.410 evra mesečno.

„Što se troškova tiče, poslodavac pokriva prevoz do Slovačke i nazad, kao i povratnu kartu do kuće prilikom posete na koju radnici imaju pravo jednom u mesec dana, kao i troškove smeštaja“, objasnio je Đorđević. On je dodao da radnici sami plaćaju samo ishranu i troškove prevoza od mesta smeštaja do fabrike u kojoj rade, pri čemu prevoz za mesec dana košta 17 evra.

Radnici FCA u Kragujevcu, posle plaćenog odsustva, vratili su se na svoja radna mesta u utorak, kada je i nastavljena proizvodnja Fijata 500L, posle prekida krajem januara.

Izvor: Biznis.rs

Foto: Arhiva Autoblog.rsčitanja : 481Komentari