home
HOME VESTI DOMAĆE TRŽIŠTE VIDEO ZANIMLJIVOSTI NOVITETI TUNING CONCEPTS TOP SECRET PREDSTAVLJAMO SALONI ARHIVA ISTORIJA
Toyota Transport

Toyota Motor Europe (TME) je počela da prevozi nove automobile putem železničkih linija između svog Valenciennes Vehicle Logistics čvora u Francuskoj i Totona (UK).

Ovo lansiranje signalizira prvu fazu njihovog panevropskog plana za premeštanje većeg udela vozila železničkim teretom u skladu s ambicijom da dekarbonizuju svoje logističke operacije.

TME će zajedno sa svojim logističkim partnerima, Getlinkom i CAT Group, u početku prevoziti oko 70.000 automobila godišnje, što je ekvivalentno 270 vozova godišnje. Hibridna električna vozila Corolla (HEV) proizvedena u njenoj fabrici u Derbyju biće otpremljena u Valenciennesu, a Yarisovi HEV proizvedeni u Francuskoj biće isporučeni u Veliku Britaniju.

Očekuje se da će ovaj novi međunarodni teretni saobraćaj doneti smanjenje CO2 za više od 10% za ukupnu logističku mrežu TME-a i smanjiti vreme isporuke za oko 50%. Inicijativa takođe pozicionira Toyotu kao jedinog proizvođača automobila koji trenutno koristi vezu tunela pod kanalom za prevoz novih vozila.

Kao deo TME-ovih ciljeva za postizanje ugljenične neutralnosti u Evropi, Toyota planira da pretvori neke od svojih glavnih evropskih logističkih ruta u železnicu do 2024. Druga faza TME-ovog “železničkog projekta” počinje u aprilu 2022., kada će se povezati njihov logistički čvor u Valenciennesu s fabrikom kompanije u Kolinu (Češka), gde proizvodi Yaris i novi Aygo Cross. Panevropska železnička mreža će se proširiti dodatnim logističkim rutama prema Italiji, Španiji i Turskoj. Nakon završetka ove faze, kompanija predviđa da će uštedeti više od 7 miliona kamionskih kilometara godišnje, osiguravajući i prednosti u pogledu emisija i smanjenje korišćenja puteva.

Izvor: Autoportal.hr

Foto: Toyotačitanja : 555Komentari